Moestuin, Harderwijk

Beschrijving tuin
Aan de scheepssingel in Harderwijk is een buurtmoestuin gerealiseerd. Dit project is onderdeel van de actie Lekker Groen van de gemeente Harderwijk. Harderwijkers kunnen voor deze actie een aanvraag doen voor een gezamenlijk buurtmoestuin op een openbare plek in de buurt. Na de aftrap van Lekker Groen eind 2014 met een feest in de buurtmoestuin Park Walstein werden de eerste tuinen een feit. Er volgden al snel meer aanvragen voor een gezamenlijk buurtmoestuin. Inmiddels zijn er meer dan 30 tuinen gerealiseerd en worden er nog steeds nieuwe locaties aangemeld. Zo kwam er ook een aanmelding binnen voor de buurtmoestuin aan de Scheepssingel. Er lag een stuk openbaar groen waar bewoners zich aan stoorden. Het zag er rommelig uit en het werd steeds vaker als hondenuitlaatplaats gebruikt. Initiatiefnemers Betty en José vroegen hun buren of zij een moestuin zagen zitten. De buurt was enthousiast en nog dezelfde dag ging de wijkmanager kijken of de voorgestelde locatie geschikt was. Eind juni werden de eerste stappen gezet en is het omgetoverd tot een buurtmoestuin. De bewoners hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het onderhoud.. Betty en José hadden aanvankelijk geen moestuinervaringen en andere buren evenmin. Wat zij wel hadden was een enorme dosis enthousiasme. “We hebben onszelf geïnformeerd via boeken en internet. Veel kennis hoef je in het begin echt niet te hebben. Er is heel veel informatie te vinden,” vertellen Betty en José De allereerste twee aubergines werden met gejuich geoogst, in stukjes gesneden en gedeeld. Nu wordt er regelmatig een voortgangsmail gestuurd met wat er moet gebeuren, maar ook welke groenten beschikbaar zijn. ‘’Bij overvloed kan iedereen pakken wat hij of zij wil. Als als er wat minder is, dan verdelen we dat gelijkwaardig. Dit gaat sinds het begin zonder problemen."
Kenmerken
Aangelegd
2014
Afmetingen
Middel groot
Tuininrichting
Moestuin
Dieren
Water
Toekomstplannen
  • Scheepssingel

Ervaringen
Tips
Op de Scheepssingel maken ze geen gebruik van meststoffen. ‘’Voor de winter leggen we een dikke laag compost, stro en blad over de moestuin.’’ Hiermee wordt de tuin goed afgedekt, wordt de grond niet hard en krijgt onkruid geen kans. Tegelijkertijd trekken de voedingsstoffen van deze laag in de bodem.’s Zomers dekken ze de tuin af met bijvoorbeeld gras uit de tuin van buren verderop. ‘’Dit doen we als de stekken zichtbaar worden.’’ na het zichtbaar worden van de stekken ook af maar dan met bijvoorbeeld gras. “Uit de tuin van de buren verderop!”

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >