Tussenwoning - 1980, Harderwijk

Tussenwoning - 1980, Harderwijk

Woning
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Ons 'gewone' dubbel glas is vervangen door HR++glas. Dit glas isoleert zo goed dat het per m2 wel 20m3 gas kan besparen. En dat elk jaar. Tel uit je winst........... De voordelen van HR++-glas: - goede manier van energiebesparing. - snel terugverdiend (rendement op spaargeld ca. 7%) - behaaglijker in huis, geen ‘koudeval’ - bekraste en lekke ruiten weg - draagt bij aan een beter energielabel
Ervaringen
We hebben nu ook geen koudeval meer in de keuken. Samen met 13 buren hebben we het glas laten vervangen. Een leuke ervaring. Gemiddeld waren we €2000 kwijt. Met daarbij de subsidie van de gemeente van €750 per woning is het snel terug verdiend.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We hebben 17 zonnepanelen op het dak liggen. In 2015 hielden we 1154kWh stroom over.
Energiezuinige vriezer
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
energiezuinige vrieskast A++
  • Voorkant woning

  • HR++-glas voorkant

  • Achterkant met zonnepanelen

  • Meter

  • Dubbelglas achterkant zithoek

Ervaringen met de (ver)bouw
Als je even doordenkt is er ook heel veel (energie)besparing mogelijk zònder grote investeringen. Dat is een heel aardige sport.
Adviezen
Begin nu eens met een ledlamp i.p.v. een spaarlamp. Bij 6 Watt verschil levert dit 10 kW per jaar op. Per lamp.
Interview

“Zo laag als nu was de energierekening nog nooit.”

Op een duurzaamheidsmarkt in het Stadhuis van Harderwijk raakte Govert van der Boom enthousiast over HR++-glas. Kort daarna wist hij dertien buren te overtuigen om gezamenlijk hun dubbelglas te vervangen. 

In 2015 was er een duurzaamheidsmarkt in Harderwijk waar een vriend van Van der Boom als ervaringsdeskundige aan meewerkte.  Toen hij hoorde dat zijn vriend op de duurzaamheidsmarkt stond, besloot hij even langs te gaan. Daar raakte hij in gesprek met een glasbedrijf over HR++-glas. “Ik vroeg me af waarom ik dubbelglas eigenlijk zou vervangen.”.   Maar ik ontdekte dat zelf ouder dubbelglas rijp is voor vervanging. Kort hierna liep hij tegen de subsidieman van de gemeente aan. De isolatiesubsidie bleek ook voor het vervangen van dubbelglas te gelden. Toen viel bij hem het kwartje: “Zelfs Dubbelglas vervangen loont!”

Van der Boom wilde anderen betrekken in zijn ontdekking en de buren waren niet veilig voor zijn aanstekelijke enthousiasme. Hij schreef een uitnodigingsbrief en deed die persoonlijk bij de buren door de brievenbus. Van de vijftien buren besloten er 10 om mee te doen. Later wist hij nog drie mensen te motiveren.

Intussen is het HR++-glas geplaatst. Volgens van der Boom is het verschil goed te merken. Het vorige glas zorgde toch nog voor koudeval, dat is nu weg. Ook waren de nieuwe ruiten een keer beslagen. Zijn vrouw vertelt: “Een buurvrouw vroeg of het vervangen van het glas wel goed was gegaan. Wat bleek, de ramen waren aan de buitenkant beslagen!” Het bewijs dat HR++-glas erg goed isoleert.

Echtpaar Van der Boom is heel tevreden over de maatregelen. Na de vervanging van het glas, besloten ze nog meer te besparen. Alle schemer(spaar)lampen in de kamer werden ledlampen, en ze breidden het aantal zonnepanelen uit. De investering was het waard. Ze wonen al ruim 35 jaar in hun huis, maar zo laag als nu was de energierekening nog nooit: 55 euro per maand. Govert beschrijft lachend hoe energiebesparing een sport is geworden. “Mijn motto is: het gaat niet om wat het kost, maar wat het meer oplevert dan het kost!”

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >