Tussenwoning - 1985, 't Harde

Tussenwoning - 1985, 't Harde

Woning
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Jaar toepassing:
1985, 2015
Aanraden:
Beschrijving
Binnenisolatie Blackwool
HR+ glas
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
1985 begane grond, 2015 eerste en tweede verdieping
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende stopknop toilet
Zonnepanelen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Aantal m2 12 Vermogen 3000 Elektriciteitsopbrengst (per jaar) Nog onbekend. Installatie 2015
Plannen voor de toekomst
Waterhergebruik
Interview


Elke dag met plezier in je huis wonen, dat is een cadeautje.

Wat was de aanleiding om met je huis aan de slag te gaan?
We kochten een nieuw huis en dachten: “Laten we meteen kijken wat we met duurzaamheid kunnen doen”.  Onze eerste gedachte was om iets met zonnepanelen te doen. Ik ben met een kennis gaan praten en vroeg “waar moet je nou op letten?”  Die kennis had z’n eigen panelen gelegd en hij was heel gepassioneerd! Ik ben toen een avond langs geweest. Het eerste wat hij zei was: “Besparen gaat sneller dan opwekken." En dat zou ik je graag meegeven als je aan de gang gaat met duurzaamheid. Ga nadenken hoe je kan besparen op verlichting en elektrische apparaten.

Duurzame energie motiveert me enorm. Als je het doorrekent heb je na 7 jaar je investering eruit en daarna nog jaren extra plezier. Maar het wooncomfort is ook gewoon een motivatie. Uiteindelijk is het gewoon goed om in het hier en nu te leven, dat je elke dag met plezier in je huis woont. Dat is een cadeautje.

Hoe ben je aan je informatie gekomen om iets met duurzaamheid te doen?
Ik ben op internet gaan zoeken, dat is echt een bron van informatie. Soms is het even Googelen en puzzelen. Zo hebben we uiteindelijk geïsoleerd met schapenwol uit Schotland. Deze wol is wel duurder, maar dat is de keuze die we gemaakt hebben. Die keuzemomentjes zijn belangrijk: kies je voor dichtbij en goedkoop of: duurzaam en iets ingewikkelder. Mag het je wat kosten?

Waar ben je het meest trots op?
De energie die we hebben opgewekt. De zonnepanelen hebben gewoon opgeleverd wat ze moesten doen. Het was boven verwachting en het bracht meer op dan ik had verwacht. Na een jaar zaten we nul-op-de-meter; we kregen zelfs geld terug. De besparingsmaatregelen hebben zeker bijgedragen.

Heb je het ook wel eens met  vrienden of kennissen over de duurzame maatregelen die je hebt genomen?
Ik denk dat er twee mensen zijn geweest die zonnepanelen op hun dak hebben gelegd, doordat wij het er met hen over hebben gehad. Ik verwacht dat meer mensen zullen volgen. Het is een extra gespreksonderwerp geworden op feestjes. Onze buren hebben ook duurzame maatregelen genomen toen ze het ons zagen doen.

Welke maatregelen wil je nog in de toekomst nemen?
We gaan nog bezig met de achtertuin. We zitten er over te denken om daar een schuur te bouwen met een sedumdak.

Wat helpt je om verder te komen?
Ik heb inspirerende voorbeelden nodig. Ik wil het idee krijgen: “Hé, dat zou bij ons ook kunnen.”  In november ga ik misschien weer langs een huis van de Duurzame Huizen Route als ik iets zie wat ik écht interessant vind. Je moet ook gewoon beginnen met duurzaamheid. Door ergens te starten raak je geïnspireerd.

Als laatste: nu energie besparen omdat ….

.... het goed is voor het milieu en voor je budget!
 

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >